Crisis in de media

Crisis in de media

Het eerste slachtoffer in het medialandschap heeft zich gemeld. BNR moet 20 mensen ontslaan om het hoofd boven water te houden.

Door tegenvallende reclame inkomsten als gevolg van de corona crisis moet er snel in het personeelsbestand worden gesneden. De kosten moeten omlaag om te kunnen blijven voortbestaan.

Naast het snijden in de kosten zal BNR ook op zoek gaan naar nieuwe inkomsten bronnen. In februari van dit jaar bleek al dat er eerder is geexperimenteerd met alternatieve geldschieters voor de Betrouwbare Bronnen podcast van BNR. 

BNR ontving eerder E.U. subsidie voor het maken van een podcast.  

De eenwording van de E.U. heeft er toe geleid dat we in Nederland de hoge standaard voor journalistiek hebben losgelaten. Niet feiten maar verdragen bepalen hoe het nieuws gebracht wordt. Het geeft deze zomer veel onrust in de straten. Wanneer de journalistiek met afstand tot de feiten verslaat, kunnen misstanden in de maatschappij niet aangepakt worden. Ze zullen in dat geval door blijven etteren, tot er een maatschappelijke balans is hersteld. De maatschappelijke gebeurtenissen zijn direct terug te verwijzen naar matige journalistiek. In een sterk journalistiek landschap kan een oppositieleider niet 7 jaar worden vervolgd voor een onhandige uitspraak, kan een ‘democratische’ partij als het CDA niet wegkomen met een schimmige lijsttrekkers verkiezing. En Hugo de Jonge kan niet wegkomen met ernstige verwaarlozing van ouderen in verzorgingshuizen van het afgelopen half jaar. 

Maar voor een subsidie van 250 000 euro in het jaar willen wij ook wel vertellen hoe fantastisch de Europese éénwording is verlopen. En hoeveel geld het de belastingbetaler oplevert om Europees te besturen wat landen prima zelf konden. Het kan de gemiddelde journalistieke organisatie 25 000 euro opleveren. Per podcast.

‘Journalistiek’ is al jaren niet meer rendabel in de gekochte vorm die de makers momenteel aanhouden:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap