De expansiedrift van China

Nederlandse politici zijn loopjongens van grotere spelers in de slangenkuil van het wereld toneel. Veel meer dan een inlegvelletje hoef je van ons keurkorps in de politiek niet te verwachten.

Wil je echt weten hoe de hazen lopen op het wereldtoneel, dan moet je over de grens.

Niet getreurd, die Hollandse krant kun je prima gebruiken om de barbecue mee aan te maken, of als kattenbakvulling.

Chinese diplomaten werden onlangs met afluisterapparatuur in de hand aangetroffen in de VS en werden daarna vriendelijk verzocht om dat even niet in de VS te doen. De Amerikaanse president wil namelijk dat China zelf een keer producten gaat ontwikkelen en niet te veel lopen te poeren in de Amerikaanse politiek.

In 2019 was het Chinese budget voor digitale oorlogvoering 178,16 miljard dollar. Ter vergelijking, in 2015 was het bruto nationaal product voor Nederland 738 miljard. Stel je voor wat er mogelijk wordt, als je een kwart van ons bruto nationaal product stopt in digitale oorlogsvoering.

Dat geld kun je dan gebruiken om digitale chaos te creëren in de rest van de wereld. En daar voordeel uit te putten. Ik vraag mij af, of het de Chinese overheid een beetje lukt om chaos in de wereld te creëren.

Ook duiken er over de hele VS pakjes uit China op, waarin volgens de verpakking juwelen worden verstuurd. En steeds zitten er zaden in de verpakking. Mogelijk worden de zaden zo verzonden om verboden te omzeilen om vreemde dieren, planten en zaden in te voeren. Alleen waarom de pakketjes worden bezorgd bij mensen die ze niet besteld hebben, is niet duidelijk. Op dit moment onderzoekt de Amerikaanse overheid de zaden en pakketjes.

Binnen organisaties op het wereldtoneel krijg China een steeds grotere vinger in de pap. In een race om resources koopt China aan de ene kant bedrijven op en als dat niet helpt, halen ze de grondstoffen hoogst persoonlijk uit de grond.

Gelukkig hebben wij de E.U. een bastion van redelijkheid, dat pal staat voor haar burgers. Zij zorgen ervoor dat belangrijke zaken, zoals de kromheid van komkommers binnen de perken blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap