De volgende bankencrisis

Deskundigen verkondigen al een tijdje dat de Deutsche Bank technisch failliet is. Onlangs tweette Willem Middelkoop dat de volgende bankencrisis een kwestie van tijd is.

Het zijn dus niet alleen de Zuidelijke staten in de E.U. die voor problemen kunnen zorgen. Inmiddels hebben onze oosterburen met de Deutsche Bank een zorgenkindje dat bij faillissement een domino effect kan veroorzaken.

En alle inwoners van de E.U. mogen betalen om de Deutsche bank overeind te houden, of om de volgende bankencrisis op te lossen.

De oorsprong van de komende bankencrisis ligt in de crisis van 2008, die nooit echt is opgelost. Het echte probleem is dat de banken maar weinig hebben geleerd van de fouten in aanloop naar de crisis van 2008.

De problemen konden destijds onder andere ontstaan, omdat banken grote hoeveelheden hypotheken in een portefeuille hadden, waarvan ze wisten dat deze leningen nooit meer terugbetaald zouden worden.

In plaats van het oplossen van die problemen is er een levendige handel in probleemgevallen ontstaan. Waarbij banken elkaar de grootste ellende verkochten. Wat er veel gedaan wordt in een dergelijk geval is dat er een ‘bad bank’ wordt opgericht, waarbij de slechtste producten losgemaakt worden van de bank zelf. Zo heeft de Deutsche Bank een aantal maal grote hoeveelheden producten gesaneerd. Een teken dat er veel rommel op de balans staat.

Covid 19 is niet de oorzaak van de komende crisis in bankenland. Het is een katalysator. En de kans is groot dat er ook nu niets geleerd wordt.

Het is dan ook bijzonder om te constateren dat Rutte deze keer wel zijn belofte na: ‘geen cent meer naar de Grieken’ na zal komen. Geld naar Griekenland is ook niet nodig. Het grootste probleem in het financiĆ«le systeem van de E.U. zit in Duitsland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap