In E.U. Covid-19 contactgegevens gebruikt door politie

In Duitsland worden de gegevens die zijn afgestaan voor het corona contactonderzoek ook gebruikt door de politie. Hierbij worden belastende gegevens verzameld voor het politiewerk.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn restaurants en cafés verplicht bij te houden wie er wanneer in de gelegenheid is geweest. Deze informatie dient om een uitbraak van het virus in te kunnen dammen, als blijkt dat één van de gasten de ziekte heeft opgelopen. Op die manier kan achterhaald worden wie er aanwezig zijn geweest in het restaurant op het zelfde moment. En met tijdig onderzoek en testen kunnen de zieken in quarantaine worden geplaatst. Zo blijft het aantal besmettingen beperkt tot een minimum.

In Duitsland heeft Der Tagespiegel ontdekt dat deze gegevens ook door de politie worden gebruikt, zonder dat het iets te maken heeft met het indammen van het corona virus.

De Duitse politie geeft aan dat het gaat om enkele gerichte onderzoeken waarbij de zwaarte van een delict wordt afgewogen tegen de rechten van het individu.

FDP politicus Stephan Thomae vindt het onverstandig. Als restaurantbezoekers er niet van op aan kunnen dat de gegevens die ze af staan als privé worden behandeld, wordt het vertrouwen in de corona maatregelen uitgehold.

Of er in Nederland gebruik wordt gemaakt van deze gegevens door de politie voor strafrechtelijk onderzoek, is nog niet onderzocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap