Je kunt niet starten met een tweede kans, behalve in Haarlem.

Je kunt niet starten met een tweede kans, behalve in Haarlem.

Een stadsdichter die bij de presentatie ervan al in opspraak is. Een gemeente die met sorry de boel probeert te redden.

Een goede stadsdichter herken je aan een benoemingsdatum van voor 2018, na die datum heeft linksracisme zijn intrede gedaan in Nederland. 

Het probleem met de politiek is dat niemand de stukken van de gemeenteraad ook daadwerkelijk leest. In Haarlem is dat zeker ook het geval. Waarschijnlijk dachten de ambtenaren en ‘diversiteitscommissie’ dat niemand ook de gedichten van de stadsdichter lazen. Want de gedichten van de nieuwe stadsdichter vallen niet zo op als de oneliners van deze activist op internet.

De stadsdichter van Haarlem is er voor iedereen behalve de achterband van Geert Wilders.

Tegenwoordig moet elke scheet in de gemeente een voorbeeld zijn van de ‘ruimdenkendheid’ van de verantwoordelijk wethouder. Het gevolg is dat nieuwe stadsdichters met enige regelmaat dermate woordkunstenaars blijken, dat ze de taal zo krom trekken als de oprechte excuses van Grapperhaus na een trouwfeestje. 

De eerste gedurfde stadsdichtersbenoeming was Amsterdam, met de benoeming van Gershwin Bonevacia. Het heeft er alle schijn van dat Bonevacia werkelijk geen idee heeft gehad waar hij aan begon. Hij trad aan in de lijn van Adriaan Jeaggi, Robert Anker, Mustafa Stitou, F. Starik, Menno Wigman, Anna Enquist en K. Schippers. Ik ben niet van allemaal even grote fan, maar dit zijn dichters die bewezen hebben een pen vast te kunnen houden. Het kan natuurlijk dat Gershwin het talent van een jonge Szymborska had die op haar 25ste voor het eerst publiceerde.

Ben je echt nieuwsgierig? Leg dan eens het werk van Gershwin naast dat van Szymborska en laat mij weten of er voor Gershwin met dertig jaar rijpen nog een Nobelprijs voor de literatuur in zit.

In Haarlem bewijzen ze onbedoeld hoe slordig links wordt onder het eigen regime. Elk rechtsgekkie dat een onvertogen woord op het internet laat verschijnen wordt vervolgd. En omdat ook dat een mode verschijnsel is, is mijn oproep om dat vooral niet te doen. De grens ligt bij oproepen tot geweld en echte discriminatie. Doe dat vooral niet. 

Waar rechts wordt vervolgd, gaat links heel slordig om met het principe om niet op te roepen tot geweld. Het gevolg is dat het internet bomvol staat met verbaal links geweld. En als er dan weer eens een activist op het schild wordt gehesen door het establishment, dan staat het internet nog vol met onvolwassen uitingen en ‘woordkunst’. En dat blijft natuurlijk lachen.

Iemand die ook een pen kon vasthouden was Gerard Reve. Die gedichten schreef die nog altijd pijnlijk actueel zijn:

Roeping

Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar
verlamde oude mensen wast, in bed verschoont,
en eten voert,
zal nooit haar naam vermeld zien.
Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij
vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert,
ziet ‘s avonds reeds zijn smoel op de tee vee.
Toch goed dat er een God is.

 

Oeps:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap