Mark Rutte is de schoft der schoften

Mark Rutte is de schoft der schoften

Je zou op een bepaald moment verwachten dat de VVD de demissionair premier tegen zichzelf in bescherming neemt. In plaats daarvan wordt de bestuurlijke onbeschoftheid van de partij steeds grotesker. 

Dat Rutte er nog zit komt niet doordat de VVD zo machtig is. Het is een teken dat de overige partijen onmachtig zijn. Om tot het nieuwe kabinet te komen dat D66 zint, moeten er na elke verkiezing weer grotere groepen uitgesloten worden van deelname aan het kabinet. Vervolgens wordt er altijd een regeringspartij afgestraft en worden de partijen op links zo klein dat ze praten over fuseren.

Er zijn niet genoeg zetels meer om solide te regeren vanuit het perspectief van de afgelopen kabinetten. Windvaan Rutte is nodig om een nieuw kabinet te vormen, en opnieuw naar de stembus durft Kaag niet meer aan. 

Het levert waanzinnige televisie op. Ruim een week geleden kwam Rutte bij Nieuwsuur zijn nieuwe opzienbarende plannen voor bestuurlijke vernieuwing presenteren. 

Wij denken dat de enige bestuurlijke vernieuwing die Rutte door kan voeren opstappen is. De rest is verzonnen onzin.

Dat je als premier wordt weggestuurd omdat je via je belastingdienst 30 000 gezinnen in de vernieling helpt, is gezien de geschiedenis in de toeslagen affaire terecht. 

Het past een demissionair premier in dat geval terughoudendheid. De kamer is voorgelogen, informatie is bewust weggehouden en het kabinet communiceert alleen via de pers. Dat met de arm diep in de anus van het bestuur zit. 

Eén van de twee laatste echte kamerleden, zit nu dankzij de tegenwerking van Rutte in de Toeslagen affaire met een burn-out thuis.

Ondertussen sleept de toeslagen affaire voort. Nog zijn de problemen voor deze mensen nog niet opgelost. Het kabinet rotzooit voort op de zelfde manier. 

Vervolgens kwam naar buiten dat door het kabinet geprobeerd is om Omtzigt kalt te stellen. Opnieuw volgde een debat waar Rutte diep door het stof moest in de kamer. Maar omdat D66 en VVD elkaar gevangen houden in de dans van de middelmatigheid, kon Kaag een beetje blaffen, bijten zal ze niet doen.

Je veegt als kabinet je reet af met de regels en de burger in de toeslagen affaire. En de voor man die dit aan de kaak stelt, wordt er in een niet democratische vorm gezocht naar een functie elders. 

Een gekozen volksvertegenwoordiger via achterkamertjes uit de democratie willen werken. Een staatsgreep is er niets bij.

Vervolgens komt Rutte bij Nieuwsuur om zijn vernieuwende ideeën te presenteren. Er volgt niets vernieuwends, maar de opmerking dat hij toch wel eens van Omtzigt zelf wil horen waarom hij zo boos is. 

Maar er is toch een debat geweest over de toeslagen affaire? Het kabinet is daar toch over gevallen? Er is toch een debat geweest over de poging van het kabinet om een kamerlid uit de tweede kamer te krijgen?

Door te zeggen dat Rutte van Omtzigt zelf wil horen waarom hij zo boos is, geeft de clown van de VVD aan dat hij nog steeds niet heeft begrepen waarom hij demissionair is. Daarmee zegt Rutte dat wat hem betreft het debat over de toeslagen affaire en het debat over ‘de functie elders’ van Omtzigt niet hebben plaatsgevonden. 

Met deze opstelling is Mark Rutte de nationale schoft der schoften.

Want in plaats van een goede verslaglegging van de situatie, is onze schrijvende pers inmiddels gestart met een smeercampagne om onze opperschoft in het zadel te houden.

Ik begin steeds meer begrip te krijgen voor de uitspraak die Baudet deed, toen hij zei dat de debatten in de tweede kamer beneden zijn waardigheid zijn.

Want die debatten met het huidige landsbestuur zijn beneden elke waardigheid.

Ook Rutte heeft inmiddels het beeld dat de Onbudsman er niet is voor de burger.

Deplatformed.nl elke dag om 12 uur een internetscheet. En elke vrijdag om 12 uur een beschouwend artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap