Mening inteelt

Het Nederlandse media landschap lijdt aan een vreselijke vorm van mening inteelt. Dit maakt de journalistiek en media zelf weinig divers. Dezelfde slecht doordachte meninkjes worden voor het volk steeds opnieuw opgebraakt, zoals een vogel zijn kinderen voedt.

Alleen de dwangvoeding van de NPO smaakt mij niet.

Het is niet alleen maar onzin wat onze journalisten, activisten, talkshowhosts en politici roepen. Het probleem is dat iedereen van zichzelf denkt een deskundige te zijn in massapsychologie. Het vertrekpunt van de berichtgeving is matig. Het vertrekpunt van de journalistiek is al even generaliserend als het lek dat de journalist ermee probeert te repareren.

Het vertrekpunt van de collectieve schuld.

Dit is gebaseerd op drijfzand en matig zelfinzicht. Als jij het heerlijk vind om je te wentelen in schuld gevoel, ga dan vooral lekker je gang. Vraag dat alleen niet van een ander.

De enige nare eigenschap die nagenoeg alle mensen hebben op deze wereld, is dat iedereen gelijk wil hebben. En jankend om bevestiging is het nodig dat de ander je bevestigd, door te erkennen dat je gelijk hebt. Omdat we gelijk willen hebben, zelfs als we het niet hebben, zullen de meeste mensen nooit aan de ander toegeven.

Deze eigenschap splijt ons als maatschappij en is ondertussen ook nog slechts het enige dat ons bindt.

Een uitspraak die ik voor het eerst hoorde gebruiken door Patrick Kicken is: ‘Een mening is net een anus, iedereen heeft er één.’

Ik verdenk het gros van de journalisten er van dat ze zich nog niet eens bewust zijn dat ze zelf een anus hebben. En deze mensen moeten aanwijzen waar onze maatschappij zich van zijn/ haar/ het poep ontdoet?

Niet twee van de wereldburgers denken exact hetzelfde. En dat maakt het leven volgens mij interessant, de mogelijkheid om ideeën te kunnen wisselen.

Kees Kikker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap