Oude politiek houdt zichzelf gevangen

Oude politiek houdt zichzelf gevangen

Kaag heeft niet het doortastende nieuwe leiderschap dat ze heeft aangekondigd. D66 is de oudste politiek in Nederland denkbaar. 

Fortuyn zag het al: wie de volgevreten pens van van Mierlo in 2000 zag wist dat er van die partij niets meer verwacht hoefde te worden. Het is heerlijk vertoeven tussen de macht. Dat gaat ook Kaag niet opgeven. 

De inmiddels al weer vergeten affaire waarin VVD en D66 probeerden Omtzigt kalt te stellen, leverde een kort en fel debat op. De Ruttedoctrine moest aangepakt. De nieuwe Kamervoorzitter moet zich handig door de slangenkuil van de tweede kamer kunnen manoeuvreren. Iemand met ruggengraat, die integriteit hoog in het vaandel heeft. De oude politiek moest hard worden aangepakt. 

Maar dat was buiten de man achter de Ruttedoctrine gerekend.

Één knipoog van de oude politiek was voldoende om de fantasie tussen de oortjes van de jongetjes en meisjes in de Kamer duidelijk te maken.

D66 heeft Rutte nodig. Opnieuw zijn de regeringspartijen samen kleiner geworden. Het wordt steeds moeilijker om de agenda door te drukken. Een steeds groter deel van de bevolking is klaar met het kritiekloos overmaken van geld naar europa, maar ellenlange debatten voor 500 euro zorgpremie. 

De avondklok was volgens Rutte een heel zwaar middel, dat niet zou worden ingezet als het niet echt nodig was. Inmiddels is er genoeg data dat nut en noodzaak sterk in twijfel trekken. 

We hebben inmiddels de tijd gehad om in onze privé omgeving eens wat rond te kijken wie er nu toch echt op de VVD gestemd heeft de laatste Tweede Kamer verkiezingen. Dat blijken niet de ondernemers. De VVD stemmers kunnen wij indelen in drie categorieën. 

Voorheen bestonden de stemmers op de VVD voor een deel uit ondernemers. De ondernemers die wij kennen zijn massaal overgestapt op de FvD. 

De tweede categorie is een kleine groep die VVD stemt uit Pavlov reactie. Ze stemden VVD, en hoeveel kamerleden of burgers er naar aanleiding van de toeslagen affaire er ook naar de knoppen worden geholpen, ze blijven VVD stemmen.

De derde categorie zijn de mensen die de informatievoorziening alleen uit het 20:00 uur journaal halen. Zij stemden VVD uit tegenwicht en angst voor PVV en FvD. Het zijn mensen die niets hebben met het (voorheen) liberale gedachtengoed, noch met de partij.

De groep schapen die blatend achter de NOS aan blijft lopen is nog erg groot. Ik had het zelf nooit gedacht, maar de VVD blijkt dus de grootste populistische partij van het land.

 

Deplatformed.nl elke dag om 12 uur een internetscheet. En elke vrijdag om 12 uur een beschouwend artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap