Rechtspraak in Nederland te weinig zelfreinigend vermogen

Rechtspraak in Nederland kent te weinig zelfreinigend vermogen

Een belangrijke aflevering van Café Weltschmertz woensdag 12 augustus. Daarin besproken Paul Ruijs en Pim van Galen de staat van de Nederlandse rechtspraak.

De tumultueuze minder, minder zaak rondom Wilders heeft meermalen de vraag op doen borrelen, hoe onafhankelijk de rechtspraak in Nederland nu eigenlijk is.

De uitspraak van Wilders kan onfris worden genoemd, de hele journalistiek viel over hem heen. Alleen is niet elke rotopmerking strafbaar. Het proces duurt al vele jaren en hoe langer het duurt, hoe meer vreemde feiten er naar boven komen.

Zo heeft een ambtenaar verklaard dat Ivo Opstelten de uitspraak heeft gedaan dat Wilders hem hinderlijk voor de voeten liep.

Ook kennen we nog de zaak waarin Baudet worden in de mond werden gelegd door een journalist en de rechter die dat heel normaal vond.

Rechter geeft Baudet gelijk, parafrasering Buitenhof zwaar ‘gebrekkig’! MAAR: liegen mag want media

In de zaken Baudet en Wilders, zijn paralellen te zien. Ze gaan beiden over de vraag of gedane uitspraken strafbaar zijn. En in beide gevallen wordt er tegengesteld geoordeeld over de inhoud. Toevallig beiden in het nadeel van de oppositie politici die hinderlijk voor de voeten van de VVD lopen.

 

Het zou goed zijn als juridisch Nederland het vermogen tot zelfkritiek zou ontwikkelen, voordat rechtspraak weer heroverd moet worden op de elite.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap