Shula Rijxman is totaal ongeschikt

Soms moet je buiten je eigen denkwereld kunnen stappen, om met behulp van andere meningen na te kunnen gaan of je eigen mening klopt.

Persoonlijk vind ik de programmering op de Nederlandse televisie niet om aan te zien. En ik denk al een tijdje dat tv baas Shula Rijxman is neergezet om een D66 agenda aan het volk op te dringen. Een beetje onnozel als na de verkiezingen blijkt dat er geen D66 meer over is. Het dalen van de kijkcijfers is in mijn ogen het gevolg van een programmering die wil sturen in plaats van het volgen van de werkelijkheid.

Het is dan goed jezelf de vraag te stellen, of de eigen mening niet te bekrompen is. In een gezond mensenleven komt het voor dat je van inzicht veranderd als met een goed beargumenteerde kijk een nieuw inzicht wordt gegeven. Soms veranderen mensen mijn mening, soms verander ik de mening van een ander.

De menselijke geest is een bedrieglijk monster. Als bewijs voor die bewering lijkt het mij voldoende om er op te wijzen dat de ene helft van de wereld vaak lijnrecht tegenover de andere helft lijkt te staan. Op zijn minst hebben de twee groepen deels gelijk, of één van de twee ongelijk. Hoe dan ook, grote groepen mensen moeten zichzelf wel voor de gek houden, als er zoiets als waarheid bestaat.

In ieder geval was de NPO erg begaan met de BLM beweging, waar ook de politiek erg mee begaan is. Halsema liep mee in een betoging die nog in lock-down omstandigheden werd gehouden. En alle D66 mensen die er toe doen twitterden ruimhartig ter ondersteuning van de beweging.

Toen er in de Verenigde Staten een meneer werd vermoord door een politie agent, was ik natuurlijk ook erg verontwaardigd. Zoiets mag niet gebeuren en de gebeurtenis moet tot op de bodem worden uitgezocht. Dit mag niet zonder gevolgen blijven.

Wat ik niet zo goed begrijp is wat een gebeurtenis in de VS te maken heeft met de manier waarop de politie hier zijn werk doet. Daar valt op zich genoeg op aan te merken, maar staat los van de manier waarop dat in de VS is ingericht. Tenzij de politiek hier ook graag wil dat een politieagent na werktijd als portier moet bijklussen om rond te komen.

In ieder geval was er voldoende momentum en verontwaardiging om het racisme debat op te pakken en in goede banen te leiden. Een taak die de NPO op zich had genomen. Het gaat al wekenlang tijdens onze talkshows nergens anders over.

Rond het racisme debat werd een hele dag aan televisie ingericht. ‘Het grote racisme experiment’ en ‘Eén vandaag, de stelling van Nederland. Deze themadag was zo belangrijk dat Nederland niet verder zou kunnen zonder, als je de NPO moest geloven. ‘Wie zichzelf niet racistisch vond, zou er na deze themadag wel anders over denken’, begon de uitzending.

Er was momentum. Een moord in de VS sloeg over naar Europa en er waren veel demonstraties wereldwijd. Het bracht een grote volksbeweging op de been. Voor een omroep die met zijn poten tussen het volk staat moet het dan toch een koud kunstje zijn om het volk tijdens een themadag racisme aan de buis te kluisteren?

Niets is minder waar gebleken. Voor de thema uitzendingen werd massaal weg gezapt. Naar de thema uitzending van Eénvandaag keken 651 000 Nederlanders. Dat is 3,8% van de bevolking. En naar het ‘grote racisme experiment’ keek slechts 2,2 % van de bevolking.

Het deel van de bevolking die het racisme debat totaal overtrokken vond, zag al niets in Shula Rijsman. Het deel dat haar werk wel kan waarderen zal nu toch ook moeten concluderen dat ze totaal ongeschikt is voor haar functie?

Ik zeg vooral niet dat mevrouw Rijxman weg moet. Misschien is het tijd dat ze eens nadenkt over een koers waarbij ze iets meer oog heeft voor de echte problemen in dit land.

In plaats van het inleiden van een debat heeft de NPO de verdeeldheid in Nederland nog groter gemaakt.

Kees Kikker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap