Tweede golf in totaal verdeelde covid19 berichtgeving

Verdeel en heers zegt een oud gezegde. En voor een premier die zoveel bewindslieden onderweg verloor, stelselmatig zijn beloften niet nakwam en last heeft van heel selectief geheugenverlies is het bijzonder dat Rutte er nog zit.

Er is geen grotere verdeeldheid denkbaar dan in de berichtgeving over covid19.

NOS

De NOS houdt zich vast aan de informatie van het RIVM. En die informatie kabbelt een beetje voort. Lichte stijging van het besmettingen, geen paniek. Wel zaak dat Nederland zich aan de voorschriften houdt.

De tweede kamer maakt de vakantie af en ziet geen reden om een weekje eerder terug te komen voor een debat over de stijging in het aantal geregistreerde besmettingen.

RIVM

Het verloop van de inzichten die het RIVM over de loop der tijd over de pandemie had, is opmerkelijk te noemen. Van niets om je zorgen over te maken, tot de kans is klein dat het zich hier verspreidt, tot we zijn zeer goed voorbereid. Toen vervolgens meer mensen besmet raakten was de lezing, dat zonder ziekte verschijnselen de ziekte niet kon worden verspreidt. Er was voldoende capaciteit in de ziekenhuizen. Er was voldoende testcapaciteit. In ieder geval in de reacties van het RIVM. Preventief testen had geen zin. In de eerste fase van de virus uitbraak heeft het RIVM altijd volgehouden dat het gebruik van mondkapjes onzin was.

Het is één lange aaneenschakeling van beweringen die de actuele situatie verdedigen of zaken die onwaar zijn gebleken. Bij gebrek aan testen hoefde niet iedereen getest te worden. Tijdens het gebrek aan mondkapjes, droeg het dragen er van niet bij aan het voorkomen van verspreiding. Inmiddels is Amsterdam gestart met de verplichting van mondkapjes in drukke gebieden. En naar de toekomst toe dienen we alle uitspraken van het RIVM voor waar aan te nemen. Daarvoor lijkt het vertrouwen iets te veel beschadigd.

Het lijkt er op dat de belangrijkste rol van het RIVM is om vooral paniek te voorkomen. Ook diverse MSM hebben aangegeven dat in het voorkomen van paniek een belangrijke rol is weggelegd voor de media.

De tweede golf aan nieuwsvoorziening over covid19 staat voor de deur. Het virus is nog niet weg en lijkt prima te gedijen in omstandigheden die ook het griepseizoen mogelijk maken.

Buiten de MSM

Er is buiten de reguliere media veel commentaar op het overheidsbeleid.

Opiniepeiler Maurice de Hond kijkt vanuit zijn expertise naar de verspreiding van het virus en is overtuigd dat aerosolen een belangrijke rol spelen bij de besmetting. Inmiddels komt er ook bij de WHO en dus RIVM en OMT iets meer aandacht voor goede ventilatie. Anderen wijzen op het lange hersteltraject, of blijvende schade waardoor mensen lange tijd uitgeschakeld zijn.

Ondertussen is het eerste verzorgingshuis al weer in quarantaine.

De Telegraaf meldde dat het virus uit een laboratorium komt, maar trok dat artikel later weer in. Volgens de NOS kan het komen door dieren.

Dit najaar verwachten we in ieder geval weer een grote diversiteit in berichtgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap